Saturday, 13 December 2014

The closest thing to being cared for is to care for someone else.


“Friendship is selfless love, care, respect, and honor not a profitable opportunity.” 
― Santosh Kalwar

I received a surprice package the other day in the post. How thoughtful from a friend who lives almost on the other side of the world.. The package was filled with healthy herbs to use in the food, amongst some other small present I appreciated a lot. I thought I wanted to share the herb, and what they say about them, and if someone has some nice recipe where to use those herbs, that will be great!

SVARTFRØ
Nigella sativa


ANDRE NORSKE NAVN
Svartkarve, legesvartkarve, pepperfrø, romersk koriander, nigella, kalonji.

Tradisjonell bruk av svartfrø
Det er lange historiske tradisjoner knyttet til bruk av svartfrø som medisin, særlig i den muslimske verden. Et gammelt ordtak, som skal stamme fra profeten Muhammed, sier at «i svartfrø finner man medisin mot alle sykdommer unntatt døden». 

Det ble funnet svartfrø i Tutankhamons gravkammer, men urtens rolle i egyptisk medisin er ukjent. Den greske legen Dioskorides (1. århundre e.Kr.) skrev at svartfrø ble brukt mot hodepine, snue, tannpine og innvollsorm, og i store doser som vanndrivende middel, for å sette i gang menstruasjonen og øke melkeproduksjonen. Også Galen (131-201 e.Kr.) anbefalte svartfrø, med bakgrunn i at de bidrar til å normalisere immunsystemet og kan brukes ved både for svak og for sterk reaksjon på stress.  

Medisinsk bruk i våre dager

Studier viser at svartfrø kan hjelpe til å beskytte mot en rekke kroniske sykdommer, inklusive kreft, hjertesykdom og astma, i tillegg til mange andre tilstander. Et forskerteam fra det medisinske universitetet i South Carolina gjennomgikk mer enn 160 vitenskapelige studier som omhandlet de medisinske egenskapene til svartfrø, og uttalte at «blant de lovende medisinplantene, er svartfrø forbløffende».

Svartfrø som krydder

Svartfrø er et populært krydder i India, Tyrkia, Hellas og Midt-Østen (særlig i Egypt og Tunis). Frøene smaker først noe bittert, seinere sterkt pepperaktig, og duften minner om muskatnøtt. I Frankrike blir frøene ofte kalt quatre-épices (fire krydder). Svartfrø er gjerne bedre kjent under det indiske navnet kalonji, til tross for at de ofte (feilaktig) blir solgt i indiske butikker som svarte løkfrø eller svarte spisskummenfrø.
Svartfrø smaker ikke særlig godt i seg selv, men sammen med andre krydder eller i en rett smaker de fortreffelig. Frøene kan benyttes som erstatning for pepper, noe som særlig skjer i de østlige Middelhavsland og Orienten. Som krydder anvendes svartfrø fortrinnsvis til brød og kaker (f.eks. i naanbrød), og drysses da over bakverket før det settes i ovnen. Frøene kan også brukes i fete retter med sauekjøtt, og som smaksetter til chutneyer, fiskeretter, grønnsaker og belgfrukter. Indiske kokker steker eller tørrsteker frøene for å utvikle smaken før de strøs over vegetariske retter og salater. I tillegg brukes frøene til krydring av konfekt og brennevin, og i en rekke krydderblandinger, blant annet panch phoron og garam masala. Svartfrø kan kombineres med andre krydder som allehånde, kanel, kardemomme, koriander, spisskummen, sar, fennikel, ingefær, pepper, timian, gurkemeie.“And God said, Behold, I have given you every herb bearing seed, which is upon the face of all the earth, and every tree, in the which is the fruit of a tree yielding seed; to you it shall be for meat.” 
― AnonymousHoly Bible: King James Version


kasoori meth
BUKKEHORNKLØVER
Trigonella foenum-graecum
Andre medisinske egenskaper ved bukkehornkløver
I tillegg til den blodsukker- og kolesterolsenkende virkningen, har blad av bukkehornkløver vist seg å være en kraftig antioksidant, og kan dessuten virke smertestillende. Selv om bladene ikke er mye brukt i Vesten, blir de anvendt på samme måte som spinat i Midt-Østen og India. Antioksidantvirkningen kan være knyttet til det høye innholdet av vitamin C og beta-karoten. En annen tradisjonell bruk av bladene og frøene i Saudi-Arabia, er til behandling av nyrestein. I en dyrestudie fant man at rotter som fikk bukkehornkløver daglig i en måned hadde en betydelig reduksjon i mengden kalsiumoksalat som var avleiret i nyrene, noe som kan støtte den folkemedisinske bruken mot nyrestein.

Preparater av bukkehorn har vist seg å være bra både til forebygging og behandling av høydesyke. I en studie av 62 personer virket urten forebyggende hos mer enn 33 % av deltagerne. I en annen klinisk studie av 108 pasienter med tegn og symptomer på høydesyke, var urten effektiv i 28 % av tilfellene. Bukkehornfrø har også vært brukt som ormemiddel, og forskning har kunnet vise at et uttrekk av frøene er et effektivt middel mot rundorm. Innholdsstoffene i bukkehornkløver virker sterkt frastøtende på insekter, og knuste frø eller uttrekk av disse kan brukes som insektmiddel.

Utvortes bruk av bukkehornkløver

Noen av de viktigste anvendelsesområdene for bukkehornfrø, er som sårhelende middel, til å fjerne byller og lindre utslett. Frøene kan anvendes utvortes som et mykgjørende og rensende middel til infiserte sår, og innvortes ved magesår, irriterte tarmslimhinner og lignende. For behandling av utvortes betennelser eller andre hudproblemer, lager man en pasta av pulveriserte frø i varmt vann. Man kan også lage en smidig pasta ved å blande knuste frø i olivenolje. Dette påføres utslettet eller betennelsen så ofte man synes det er nødvendig. En bukkehornpasta kan dessuten brukes til å trekke ut infeksjoner fra byller, og kan påføres direkte på akner. La pastaen sitte på huden til den har tørket før den vaskes bort. I tillegg til å virke rensende og helende på ulike typer sår, utslett og byller, virker et omslag med bukkehornfrø også betennelseshemmende og kan være til nytte ved hemoroider, gikt, revmatisme, muskelsmerter og verkende ledd.

Bukkehornkløver som mat og krydder

Frøene til bukkehornkløver har i utgangspunktet en bittersøt smak. Når frøene blir ristet lett, får de en søt, karrilignende aroma med en ettersmak av karamell eller lønnesirup. Frøene blir så malt og kan brukes på samme måte som havremel, eller som krydder til smaksetting av supper, stuinger, grønnsaker, chutneys og pikkels. Bukkehornfrø er et svært anvendelig krydder som gir mer fylde i smaken i de fleste retter. Urten finnes nesten bestandig som en ingrediens i karripulver.
Spirte bukkehornfrø blir ekstra næringsrike (inneholder mye jern, kalsium, vitaminer og proteiner) og kan anvendes i salater og som grønt smørbrødpålegg. Det tar bare 4-6 dager å spire frøene og karrismaken avtar etter hvert som spirene vokser. I noen land blir både bladene og unge spirer spist som en grønnsak. I det indiske kjøkken brukes de lett bitre bladene både friske og tørket, og de kan av og til fås under navnet methi i indiske butikker også her i landet.


http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/trig_f-g.htmIt's amazing how one person can make you feel so special even though they live so far away. This present made my day!

En venns håndskrift på en konvolutt, gleder hjertet på den mest regnfulle dag!!

black mustard big moutarde noice

Sennepsfrøet har en lang historie og religiøs betydning i kristendommen, jødedommen, islam og buddhisme. Den lille størrelsen, 3 mm i diameter, har vært betydelig og referert i tekstene til disse store religionene. I dag er sennepsfrø populært på grunn av sin distinkte smaker og lagt helsemessige fordeler.

Historie 

Historisk sett er sennepsfrø nevnt i gamle Sanskrit skrifter dateres tilbake fem tusen år. Bevis viser den har vokst i Europa, Asia, Middelhavet og Himalaya. De gamle grekerne brukte frøene, men romerne var de første til å male dem i en lime som lignet sennep krydder tilgjengelig i dag. Leger i begge sivilisasjoner også brukes frøene til medisinske formål.

Fordeler 

To forskningsstudier, i 2003 og 2006, publisert i American Journal of Clinical Nutrition, både oppgi store fordelen med sennep frø i forhold til å redusere alle kardiale hendelser som hjerteinfarkt og slag. En artikkel i American Diabetes Association publisert i 2003 beskriver en studie hvor sennepsfrø redusert LDL og triglyserider og økte HDL i rotter. I tillegg, sennepsfrø inneholder et kraftig antikreftmiddel, isotiocyanat, som beskytter celler og reduserer veksten av eksisterende kreftceller. De er også full av vitaminer og mineraler, deriblant jern, magnesium, mangan, niacin, fiber, kalsium, proteiner, omega-3-fettsyrer og sink.

Kulinariske bruk 

Sennepsfrø kan finnes i krydder delen i dagligvarebutikker. De bør holdes i en lufttett beholder, på et kjølig og tørt sted. Sennep seedet oljer skal være nedkjølt. Sennep frø brukes som krydder krydder for fisk, biff eller supper. De kan brukes som en ingrediens i beising grønnsaker som kål eller frukter som mango. Men de er mest brukt i indisk mat. Frøene kan også være jordet til et pulver, som ikke har noen aroma, men når de blandes med vann, kan være ganske skarp krydder.


http://www.diavista.com/fakta-om-sennepsfr%C3%B8/“Too often we underestimate the power of a touch, a smile, a kind word, a
listening ear, an honest compliment, or the smallest act of caring, all
of which have the potential to turn a life around.” 
― Leo Buscaglia

Den største glede du kan ha,
det er å gjøre andre
glad!


Nå har jeg registrert meg på Bloggurat. Jeg har plassert min blogg i Sandnesnorske bloggkart!

No comments: